Kako lahko športniki pospešijo svojo regeneracijo in ohranjano telo v boljšem fizičnem stanju s terapijo, ki traja 3 minute

Kako lahko športniki pospešijo svojo regeneracijo in ohranjano telo v boljšem fizičnem stanju s terapijo, ki traja 3 minute ​

Regeneracija telesa po intenzivni telesni vadbi je ključnega pomena za športnike ali rekreativce, ki si prizadevajo doseči boljše rezultate ali “zgolj” ohranjanje telesa v boljšem fizičnem stanju.

Spekter tehnik za pospešitev regeneracije je sicer širok, vendar na priljubljenosti pri znanstvenikih in športnikih čedalje bolj pridobiva terapija, ki daje nore rezultate v rekordnem času.

Govorimo o Krioterapiji (ang. Cryotherapy). To je terapevtski postopek. ki temelji na izpostavljanju telesa izjemno nizkim temperaturam za približno 180 sekund (temperature se gibljejo med -140°C in -160°C).

Na katere načine pomaga športnikom in rekreativcem?

Zmanjšuje vnetja

Hladne temperature pomagajo zožiti krvne žile in zmanjšati pretok krvi v vnetem območju, kar lahko zmanjša oteklino, bolečino in vnetje ter pospeši proces celjenja.

Ima analgetični učinek

Izpostavljenost nizkim temperaturam pri krioterapiji sprošča endorfine, ki so naravni analgetiki. Ti analgetiki pomagajo zmanjšati občutek bolečine in nelagodja, kar olajša regeneracijo telesa.

Izboljša pretok krvi

Krvne žile se skrčijo, nato pa se po seji razširijo, kar vodi v izboljšan pretok krvi po telesu. To povečanje pretoka krvi prinaša sveže hranilne snovi in kisik v mišice ter pomaga odstraniti presnovne odpadke. Vse to pa vpliva na pospeševanje procesa regeneracije.

Zviša raven energije

Krioterapija spodbuja sproščanje endorfinov, ki ne le delujejo kot analgetiki, ampak tudi dvigujejo raven energije in izboljšujejo razpoloženje. To koristi predvsem za izboljšanje splošnega počutja.

Kaj se pravzaprav dogaja v telesu?

Zunanja plast kože se ohladi blizu ledišča in v spodnjih plasteh kože se začne pospešeno proizvajati kolagen, ki je eden izmed glavnih gradnikov kože, mišic in kosti.

Po tem ko izstopimo iz komore, se kri obogatena z vsemi snovmi in hormoni, hitro povrne v predele iz katerih se je med terapijo umaknila. To vpliva na žilne stene in splošno prekrvavitev telesa, izboljšata se arterijska in venska preskrba.

Učinek terapije deluje med 5 do 8 ur, naše telo pa v vmesnem času porabi med 500 do 800 kalorij. (Če pa krioterapijo obiskujete redno, lahko učinki trajajo tudi dlje.)

Kdo vse prisega na celotelesno krioterapijo? 

Katere raziskave potrjujejo njene pozitivne učinke? 

Učinke krioterapije potrjuje na več deset raziskav, tukaj pa je samo nekaj izmed njih. 

Katere so razlike med krioterapijo in ledeno vodo?

Razlik med ledeno vodo in krioterapijo je več, a tukaj so 3 glavne.

  1. Krioterapija ima bolj intenzivne hormonalne učinke in sprosti se večja količina noradrenalina. 
  2. Pri krioterapiji ne podhlajamo globljih telesnih tkiv, ampak podhlanimo samo površino kože (kjer so termoreceptorji ali ‘’senzorji za temperaturo’’), saj je to dovolj, da sprožimo vse obrambne mehanizme in pozitivne učinke. To pomeni, da se tudi hitreje ogrejemo in spravimo telo nazaj na normalno delovno temperaturo.
  3. Kljub temu, da je temperatura v komori od -140°C do -160°C, je to t.i. suh mraz, ki ga je veliko lažje zdržati, kot pa vodo z npr. 6 °C. Voda odvaja toploto do 25x hitreje kot zrak oz. plin.

Komu krioterapijo odsvetujemo?

Kaj o nas menijo naše stranke?

Cryo2.si - Krioterapija

Roberta (Cryo Kliniko obiskuje 4 leta)

Krio sem začela prakticirati že pred leti. Prvič sem šla samo "mal pogledat". Brala sem o pozitivnih učinkih krio komore na imunski sistem, na sklepe, kožo, predvsem pa me je, kot osebo, ki že ob najmanjšem mrazu postane velika tečnoba, ki je ni za prenašat, zanimalo, ali bom zdržala. Izziv torej. Izziv, ki je postal moja strast. A zakaj? Zato, ker me napolni z energijo, vsakič posebej odžene utrujenost in navda z veseljem do življenja. Da o pozitivnih učinkih na telo ne govorim. Ne verjamete? Pridite "sam mal pogledat", pa boste videli 😀.

Tadeja - Cryo2.si Klinika

Tadeja (Cryo Kliniko obiskuje ∼ 18 mesecev)

Cryoterapijo obiskujem že leto in in pol in sem izredno zadovoljna. Poleg tega, da sem v prvem mesecu ozdravila staro mišično poškodbo se je tudi regeneracijski čas občutno zmanjšal. V tem času nisem niti kihnila! Dnevi, ko obiščem cryo pa so tudi sicer bolj polni elana. Vzdujše je prijetno in domače, tako, da čas včasih še prehitro mine.

Video kotiček

Koliko stane terapija?

Paket 10 obiskov – 320€ 

Paket treh obiskov – 125€

Redni obisk – 45€  

Trenutna akcija: Prvi obisk 32€. 

Kaj o nas menijo naše stranke?

Pogosta vprašanja in odgovori

Ob prvem obisku izpolnite izjavo o kontraindikacijah. Mi vam razložimo postopek krioterapije in pokažemo garderobo, kjer se preoblečete do spodnjega perila, obujete nogavice in copate ter kopalni plašč (vse stvari dobite pri nas). Na isti termin je naročenih več ljudi, zato v krio komoro vstopate posamično en za drugim. Po končanem tretmaju pa se lahko pogrejete še ob čaju in piškotih.

S seboj ne potrebujete ničesar. Pri nas dobite kopalni plašč, nogavice in copate. V krio komoro vstopite v spodnjem perilu in copatih.

Sama terapija traja samo 3 minute. Ker pa bo to za vas prvi obisk, vse skupaj traja približno 15/20 minut, saj vam še razložimo postopek in izpolnite izjavo o kontraindikacija. Po terapiji pa se lahko pogrejete tudi ob čaju in piškotih.

Za najbolj optimalen učinek krioterapije je priporočljiv obisk 2x tedensko, čez celo leto.

V primerjavi z mrzlim tušem je krioterapijo veliko lažje prenašati. Saj je mraz v suhi obliki in je občutek na koži drugačen. Med samo terapijo pa je ves čas z vami oseba, ki vodi terapije, se z vami pogovarja in vam na ta način preusmeri pozornost. Tako čas mine hitreje.

Ne. Krioterapija je popolnoma varna, če nimate kontraindikacij. V krio komori je tudi možen izhod kadarkoli med terapijo, saj si lahko sami odprete vrata in izstopite.

Pred kliniko je urejeno parkirišče za zapornico, 30 minut je gratis, kar je tudi dovolj za obisk terapije.

KJE SE NAHAJAMO?  

CRYO2 KLINIKA

Barjanska cesta 56

1000 Ljubljana

KJE SE NAHAJAMO?  

CRYO2 KLINIKA

Barjanska cesta 56

1000 Ljubljana